0
0

دایره شایستگی

963 بازدید
دایره شایستگی چیست

اولین باری که با مفهوم دایره شایستگی آشنا شدم، فکر کردم که باز هم یک روانشناس شیاد و بیکار، یک مفهوم زرد دیگر را پیدا کرده و می‌خواهد با استفاده از آن پول مردم را با استفاده از دوره‌های مختلف از چنگ آن‌ها در بیاورد. ولی وقتی بیشتر در مورد آن سرچ کردم، متوجه شدم که خودم به صورت روزانه سعی کردم از این دایره شایستگی خارج نشوم و شاید درصد بالایی از موفقیت فعلی که کسب کردم، به خاطر این بوده که خود را در این مفهوم غرق کردم.

ولی دایره شایستگی چیست؟

لیست مطالب

دایره شایستگی خود را پیدا کنید

احتمالا نام شرکت آی بی ام را نشنیده باشید. این شرکت یکی از سردمداران حوزه تکنولوژی است که بیشتر به خاطر موفقیت‌هایی که در صنعت کسب کرده‌ است، شناخته می‌شود. بسیاری از کاربران از محصولاتی که به صورت غیر مستقیم توسط این شرکت ابداع شده استفاده می‌کنند و لیست ابداعات بسیار بلند بالایی دارند. یکی از موسسان شرکت IBM در گفتگویی اینطور می‌گوید:

من فی الذاته آدم باهوشی نیستم. من در برخی از کارها نابغه هستم و سعی می‌کنم که وقت خود را به انجام آن‌ کارها اختصاص دهم.

به همین سادگی می‌توان با مفهوم دایره شایستگی آشنا شد. دایره شایستگی جایی است که باید سعی کنیم آن را بشناسیم، در آن حوزه حرکت کنیم، از مرزهای آن عبور نکنیم (با تبصره‌هایی البته) و در نهایت مسیر خود را به سمت موفقیت هموار کنیم.

مرز-دایره-شایستگی

دایره شایستگی یعنی پیدا کردن حوزه‌هایی که در آن خوب هستید و در آن حرکت کنید.

شاید با یک مثال بتوانم بهتر این مفهوم را برای شما توضیح دهم.

مثلا من دونده خوبی هستم ولی در ریاضیات زیاد حرفه‌ای نیستم. پس بهتر است که در رشته‌هایی کار کنم و وقت خود را بگذارم که به دوندگی و ورزش کردن ارتباط دارد و دور ریاضیات و هر چیزی که به آن ارتباط دارد را خط بکشم.

در واقع در دایره شایستگی به قول وارن بافت سعی می‌کنیم بفهمیم که در چه چیزهایی خوب هستیم و با شناختن مرزهای این استعدادها، وقت خود را برای چیزهایی که فقط بخشی از آن را متوجه می‌شویم یا هیچ چیزی از آن نمی‌دانیم، صرف نمی‌کنیم.

بحث شناخت شایستگی‌ها به این معنی است که استعدادهای خود را با دقت بیشتری بررسی کنیم (من فکر می‌کنم این موضوع با خودشناسی ارتباط مستقیمی دارد) و بدانیم که واقعا در چه چیزهایی استعداد داریم و سعی کنیم در مسیر استفاده از این استعدادها گام برداریم.

اگر شما به این خودشناسی برسید می‌فهمید که در چه بازی‌ای ممکن است بازنده شوید و سعی می‌کنید یا از آن بازی خارج شوید یا قواعد بازی را به سمتی ببرید که احتمال پیروزی شما بالاتر رود.

آیا گسترش دایره شایستگی امکان پذیر است؟

شاید بزرگترین سوالی که برای شما به وجود بیاید این باشد که آیا ما باید تسلیم استعدادهای خود شویم و در مسیر جدیدی گام برنداریم؟

قطعا پاسخ من به این سوال خیر است. اگر این طور بود که من تبدیل به یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ نمی‌شدم و هنوز هم به کار فروشندگی خود مشغول بودم. پس راه‌هایی هم باید وجود داشته باشد که یا دایره شایستگی خود را گسترش دهیم یا استعدادهای جدیدی را در خود کشف کنیم و به بلوغ برسانیم.

قبل از اینکه در مورد این راه‌ها با شما صحبت کنم، این موضوع را بدانید که به صورت کلی بر اساس صحبت‌های دو عصب شناس بزرگ آمریکایی با نام‌های کلیفتون و باکینگهام، ما 34 نوع هوش داریم و هر انسانی حداقل در 5 نوع از هوش‌ها نابغه است. ولی در مدارس و سیستم آموزشی، فقط 2 نوع از این هوش‌ها تست می‌شود. یکی هوش حفظ کردن و دیگری هوش ریاضیات.

پس ما می‌توانیم در چیزهایی نابغه باشیم که حتی خودمان از آن‌ها خبری نداریم. ولی چگونه هوش مخفی خود را پیدا کنیم؟

1- مطالعه کردن

مطالعه کردن و کتاب خواندن، یکی از کارهایی است که می‌تواند هوش مخفی شما را نمایان کند. مثلا من هیچ وقت نمی‌دانستم که دید فانتزی نسبت به اتفاقات دارم و می‌توانم از هر واقعه‌ای یک اتفاق فانتزی به وجود بیاورم. یکی از توانایی‌های من در ارتباط با جمعی است که هیچ وقت با آن‌ها سر و کار نداشتم. که البته بقیه آن را به خونگرم بودن و اهوازی بودنم ارتباط می‌دهند. در صورتی که توانایی من در محاوره با افراد غریبه و به قولی سر شوخی را باز کردن از آنجا می‌آید که به صورت مرتب مطالعه می‌کنم و اکثرا به کتاب‌های داستانی علاقه دارم.

از این مهارت شاید میلیون‌ها تومن به دست آورده باشم. هیچ وقت یادم نمی‌رود که اولین پروژه سئو را با همین چرب زبانی‌ام به دست آوردم و بعد از بستن قرارداد، تازه به فکر آموزش عمیق در سئو و سرمایه گذاری در آموزش افتادم.

مطالعه کردن (در هر زمینه‌ای‌) می‌تواند مغز شما را تقویت کرده و استعدادهایی را در خود بیابید که یا قبلا با آن‌ آشنایی نداشتید یا فکر نمی‌کردید در آن خوب هستید.

2- کنجکاوی

کنجکاوی و سوال پرسیدن یکی از کارهایی است که می‌تواند دایره شایستگی شما را به طور عجیب و غریبی افزایش دهد. به عنوان یک تراشکار شاید از خود سوال بپرسید که چرا بعضی از قطعات بهتر از قطعات دیگر تراش می‌خورد و با کنجکاوی و آزمون و خطا، متوجه دانش عمیقتری در این زمینه شوید و بتوانید کار خود را گسترش دهید.

شاید هم به عنوان یک کارشناس کامپیوتر با کنجکاوی کردن در الگوریتم‌های گوگل به دانشی دست پیدا کنید که بتواند شما را از بسیاری از کارشناسان سئو جلوتر بیاندازد.

کنجکاوی یکی از خصیصه‌های کودکان است که معمولا بعد از سن 5 سالگی و با تربیت بسیار صحیح والدین (و امر و نهی کردن‌های مداوم آن‌ها) کمرنگ می‌شود. در صورتی که همین کنجکاوی و سوال پرسیدن‌هاست که باعث می‌شود که یک کودک تا قبل از وارد شدن به مدرسه با مهارت‌های بسیاری آشنا شود که حداقل 12 سال از آن بدون تغییری استفاده کند.

3- تجربه

تجربه کردن جز لاینفک زندگی انسان است و یکی از چیزهایی که ما را از موجودات هوشمند دیگر مانند حیوانات وحشی جدا می‌کند، گرفتن درس‌های جدید از تجربه است. ولی شاید هوشمندانه‌تر باشد تا ما از تجارب دیگران درس بیاموزیم و سعی کنیم آزمون و خطای خود را کمتر کنیم.

دوره‌های آموزشی مختلف یکی از همین تجاربی است که ما باید نگاه ویژه‌تری به آن داشته باشیم. یادم است که برای اولین بار که می‌خواستم با گوگل تگ منیجر آشنا شوم، دیدی نسبتا مناسب به آن داشتم. ولی تصمیم گرفتم که به جای تست هر کدام از قابلیت‌های این سرویس گوگل، در یکی از دوره‌های آموزشی اساتید شرکت کنم و اجازه دهم که آن‌ها به من یاد دهند که چگونه از این ابزار استفاده کنم.

اگر نتوانم دایره شایستگی خود را گسترش دهم، چه کنم؟

همیشه ممکن نیست که بتوانیم دایره شایستگی خود را افزایش دهیم. بعضی موقع‌ها باید قبول کنیم که ما در زمینه‌ای استعداد کافی نداریم و بهتر است بی خیال آن مساله شویم. ولی “رها کردن” به این معنی نیست که ما قرار است، به آینده خود پشت پا زده و در مسیر موفقیت گام برنداریم. اتفاقا بر عکس اینجا نیز باید دایره شایستگی خود را به صورت هوشمندانه گسترش دهیم.

راه گسترش موفقیت شما در “برون سپاری” است. اگر شما یک سایت فروشگاهی دارید که نمی‌توانید از عهده سئو آن بر بیایید، بهتر است این کار را به یک فرد دیگر واگذار کرده و خودتان به کاری برسید که در آن تبحر بیشتری دارید. شاید شما فروشنده اینترنتی بهتری باشید و راه و رسم فروش را بهتر از سئوکار خود بشناسید. شاید هم بهتر باشد شما مدیریت کار را بر عهده گرفته و افراد مختلف را در جایگاه‌های مختلفی قرار دهید. این که شما در چه چیزی خبره هستید، مشخص می‌کند که چه کاری را خودتان انجام دهید و چه کاری را به دیگری واگذار کنید.

در بیش از 80 پروژه‌ای که تا به حال با آن همکاری داشتم، حتی یک پروژه موفق وجود نداشته است که دیده باشم مدیر آن در تمام کارها دخالت می‌کند و نتیجه موفقیت آمیز باشد. هر جایی که مدیر، کارفرما و یا صاحب کار سعی کرده در تمامی وظایف دخالت کند، چیزی به جز شکست ندیدم و به همین خاطر است که وقتی کاری را به کسی می‌سپارم، روش انجام کار را به آن شخص داده و فقط منتظر نتایج کار خواهم شد.

پروژه‌ای در سال گذشته داشتم که به دلیل امر و نهی کردن مدیر آن در روند سئو، مجبور به کنسل شدن آن شدیم. آن هم در زمانی که در بیشتر کلمات کلیدی در رتبه‌های 1 تا 3 بودیم و می‌خواستیم به سمت کیوردهای جدیدی برویم. به تازگی شنیده‌ام که مدیر آن مجموعه خود یه دوره سئو شرکت کرده و می‌خواد کار سئوی سایت خود را انجام دهد. در صورتی که این شخص ارتباط بسیار کمی با دنیای کامپیوتر دارد و در دایره شایستگیش نبود. نتیجه هم این شد که بعد از 6 ماه تمامی کلمات کلیدی‌اش به صفحه دوم و بعضا سوم افت رتبه داشت.

ویدیو صحبت عادل فردوسی پور در مورد دایره شایستگی

سخن نهایی

دایره شایستگی قابل گسترش است ولی نباید به صورت رویاگونه فکر کرد که می‌توانیم از پس هر کاری بر بیاییم. به نظر من شاید بهتر باشد که در این مورد تامل بیشتری داشته باشیم و در بعضی مواقع از دیگران هم کمک بگیریم.

دایره شایستگی شما چیست؟ آیا در همین دایره کار می‌کنید یا مشغول کار دیگری هستید؟

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://karmagic.ir/?p=2908
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
داود سامانی
لیسانس سخت افزار و عاشق کسب و کار. برای به وجود آوردن یک کسب و کار موفق نیاز به توانایی هایی داریم که سعی می کنم دانشم را با شما به اشتراک بگذارم.
مطالب بیشتر

نظرات

2 نظر در مورد دایره شایستگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

question